Back

Ce este Dry Needling?

Reprezintă o metodă de tratament relativ recentă, creată și dezvoltata în anii 1980 pentru a ajuta la ameliorarea durerilor de cauză miofasciala.
În cadrul acestei metode, fizioterapeutul inseră un ac special de dry needling ce penetrează țesutul muscular ajungând în punctul trigger pentru a îl stimula.

Punctul trigger sau punctele de declanșare ale durerii, sunt zone hipersensibile de la nivelul unei fibre musculare sau grup de fibre musculare ce sunt mai tensionate în comparație cu restul fibrelor din cadrul aceluiași mușchi.

Ce simptome și disfuncții se pot trata prin Dry Needling?

Durere

Scăderea forței musculare
fară atrofie

Amorțeli

Dureri
de cap

Senzații de furnicături și ace

Alterarea controlului
motor

Limitarea amplitudinii de mișcare

Senzații diferite fără o cauză oftalmologică, stomatologică sau ORL.

Dry Needling ghidat ecografic

În anumite situații din motive de precauție această terapie se execută sub ghidare ecografică pentru a nu leza structuri vasculo-nervoase importante ce se află în aproprierea punctului trigger.

De exemplu, Mușchiul Tibial Posterior, Mușchii Scaleni, Mușchiul Popliteu sau Flexor Carpi Ulnaris nu se pot executa în siguranță fără ghidare ecografică datorită poziționării nervilor sau a vaselor de sânge.

În cadrul acestui proces terapeutic clinicianul cu ajutorul ecografului poate observa vasele de sânge, nervii și distanța dintre ele pentru a putea insera acul în punctul trigger intramuscular fără a leza structurile anatomice.

Beneficiile acestei forme de tratament

Ameliorează durerea într-un timp scurt

Reduce aportul de medicație antialgica și antiiflamatorie

Restabilește amplitudinea de mișcare

Îmbunătățește concentrația de oxigen de la nivel local

Îmbunătățește controlul
motor

Normalizează PH-ul
la nivel local

Crește fluxul sanguin la nivel local

Număr mic de ședințe în comparație cu alte forme de tratament

La ce să te aștepți în prima întâlnire?

Terapeutul va evalua componenta miofasciala după ce a efectuat anamneza și examenul neurologic funcțional.

Evaluarea componentei miofasciale reprezintă momentul în care terapeutul cu ajutorul palpării și a câtorva instrumente cum ar fi: Algometru, Goniometru, Inclinometru, analizează mușchii și fascia pentru a detecta restricții fasciale și puncte trigger ce reproduc durerea pentru care pacientul se prezintă.

Această evaluare durează în medie 5-10 minute. După identificarea punctelor trigger tratamentul durează intre 5-15 minute timp în care terapeutul lucrează mai mulți mușchi în care au fost identificare punctele trigger ce reproduceau durerea pacientului.

Terapia Dry Needling trebuie combinată și cu alte forme de tratament cum ar fi terapia manuală, stretchingul și exercițiile corective.