Din punct de vedere clinic, punctele trigger miofasciale pot fi identificate usor în regiuni dureroase la nivelul muschilor. Aceste modificări microscopice au loc în fibrele musculare, determinându-le să rămână contractate si sa secronicizeze. Acest lucru este din cauza, supraincarcarii sau incarcarii incorecte a muschiului in actiunile motrice. Acesta duce la o contracție sustinuta, care nu este capabila sa se rezolve de la sine.

Microleziunile apar la nivelul reticulului sarcoplasmatic. Acestea pot aparea, de exemplu, prin suprasolicitarea musculara, traumatism sau o utilizare excesiva a muschiului.

Punctele trigger reprezinta una dintre principalele cauze ale durerii musculo-scheletice cronice.

Cu toate acestea, importanta semnificativa a acestora in gestionarea durerii nu a fost identificata mult timp. Acest lucru se datoreaza faptului ca punctele trigger nu pot fi dureroase decat prin aplicarea presiunii directe asupra lor precum si faptului ca acestea provoaca dureri in alta zona,  in regiuni adiacente sau indepartate. Originea durerii si a suprafetei in care se manifesta  aceasta pot fi diferite. Spre exemplu, durerile de spate lombar pot fi legate de punctele trigger din muschii abdominali, in timp ce durerile de cap pot corela cu punctele trigger ale muschilor gatului. Durerea descrisa este o caracteristica aparte a punctelor trigger miofasciale.

Criterii de diagnosticare:

  • O fibra musculara tensionata
  • Sensibilitate la palparea fibrei musculare tensionate
  • Durerea radiantă specifica punctelor trigger miofasciale
  • Răspunsul local al fibrei musculare la actiunea mecanică asupra acesteia

Metode de tratament

Exista mai multe proceduri prin care se pot trata punctele trigger: terapia trigger point manuala, Dry Needling, precum si combinarea acestor doua metode s-au dovedit a fi extrem de eficiente.

  • Terapia trigger point manuală include aplicarea unor  presiuni specifice asupra muschilor, fasciilor si tesuturilor conjunctive
  • Dry Needling include utilizarea acelor de dry needling, sterile si de unica folosinta pentru a optimiza circulatia si fluxul de sange in zonele cu puncte trigger ale muschilor afectati. Acest lucru ajută la vindecarea mai rapidă si la reducerea inflamatiei/ durerii. Cu cât este mai precis tratamentul pe punctul trigger principal, cu atat rezultatele sunt mai spectaculoase
Dry-Needling-masaj-15
Dry-Needling-masaj-6

Contact: 

Alexandru Mazareanu

Nr. Tel: +40748623656

Email: a_mazareanu@yahoo.com

Site: https://alexandrumazareanu.com

Call Now Button