Ce este Osteopatia?
Osteopatia reprezintă o metodă de tratament manual non-invaziv, care are ca obiectiv îmbunătățirea sănătății în toate sistemele corpului printr-o serie de proceduri cum ar fi mobilizările, manipulările și întărirea aparatului musculoscheletal.
Osteopatul își va focusa atenția asupra articulațiilor și mușchilor coloanei vertebrale în special dar și asupra membrelor periferice. Tratamentul optimizează funcțiile sistemului nervos, circulator și limfatic al organismului.
Osteopatul examinează și tratează disfuncția găsită doar cu ajutorul mâinilor.
Osteopatia face parte din terapiile complementare, practicianul având nevoie de o pregătire aprofundată și de o autorizație de liberă practică pentru a putea efectua tratamantul manipulator.
Osteopatia este una dintre ramurile paramedicale, cu o expansiune tot mai mare și în România.
Osteopatia are o viziune de ansamblu, pe tot corpul, a îngrijirii medicale.
Se utilizează tehnici manuale pentru optimizarea circulației și corectarea biomecanicii patologice, fără a folosi alte aparate sau medicație.
Un terapeut osteopat nu se focusează doar în regiunea problemei, ci utilizează tehnici manuale pentru a echilibra toate sistemele corpului și pentru a asigura o stare de sănătate cât mai bună.
Diagnosticarea și tratarea patologiilor prin astfel de metode se numește Terapia Manuală Osteopată (OMT).
Tehnicile folosite au la bază: întinderea, presiunea ușoară și rezistența, manipularea zonei respective. Aceste metode sunt împărțite în tehnici directe și tehnici indirecte.
Ce afecțiuni pot fi tratate prin osteopatie?
Dureri de picior, glezna, șold și genunchi
Dureri de spate, de gât și sciatică
Probleme posturale datorate sarcinii
Artrită
Dureri de mână, umăr și cot
Traumatisme sportive
Tulburări digestive ușoare
Dureri de cap, cefalee, migrene
Nevralgii
La ce să te aștepți în prima întâlnire?
Osteopatia este concentrată în practica cu un singur pacient. O evaluare inițială va avea loc înainte de începerea oricărui tratament sau de program de recuperare. în cadrul evaluării pacientul trebuie sa fie îmbrăcat doar în șort iar pacienta în bustiera și șort pentru ca terapeutul să oberve eventualele disfuncții musculo-scheletale.
În timpul acestei evaluări, osteopatul va face anamneza, va evalua articular și muscular și va concepe un plan terapeutic împreună cu pacientul.
Sesiunea va dura aproximativ 45 de minute.